Theater Na de Dam is een Nederlandse theatermanifestatie die jaarlijks plaatsvindt op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei. In verschillende theaters in Nederland worden meer dan tachtig theatervoorstellingen gelijktijdig opgevoerd, die inhoudelijk betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

2024

Verborgen Kamers

Onderwater Producties maakt de voorstelling Verborgen Kamers over een onderbelicht hoofdstuk in de Dordtse geschiedenis; de Jodenvervolging. In de voorstelling krijgen twee Joodse onderduikers, Jules en Corine een gezicht. Beiden hielden een dagboek bij. Beiden hebben de oorlog overleefd. Aanleiding is het boek ‘We zijn vertrokken’ van de Dordtse historicus Kees Weltevrede. Kees is de vader van de theatermaakster Afke Weltevrede. In deze intieme voorstelling wordt een brug geslagen tussen het heden en het verleden. Onder muzikale begeleiding van de in Dordrecht gewortelde toetsenist Willem ’t Hart.

Onderwater Producties maakt al 8 jaar voorstellingen in het kader van de 4 mei herdenking en Theater na de Dam.

Met dank aan: Gemeente Dordrecht en Theater na de Dam

2022

Reizen met Eieren

Het theaterstuk  ‘Reizen met eieren’ werd in 1999 geschreven door Heleen Volman. Vanwege het vernieuwende karakter van het toneelstuk ontving Volman dat jaar de E. Du Perronprijs.

In 2021 hebben wij dezelfde tekst, bewerkt naar de Dordtse context door de Dordtse toneelschrijver Levi Olthof, via livestream uitgezonden tijdens Theater na de Dam met 86 kinderen van de Dr. H. Bavinckschool.

Dit jaar is de regie in handen van Anouk Beugels, regisseur en artistiek adviseur van muziektheaterproducties. Daarnaast coacht zij jonge theatermakers.

Charlotte Dommershausen zal de compositie verzorgen. Zij is performer, componist en producer en studeerde in 2018 af aan de muziektheateropleiding van Codarts.

Met dank aan: Gemeente Dordrecht en Theater na de Dam

 

2021

Reizen met Eieren

Op 4 en 5 mei viert Kunstmin 75+1 jaar leven in vrijheid met ‘Reizen met eieren’, een productie van de Bavinckschool en Kunstmin. Het theaterstuk, geschreven door Heleen Volman en bekroond met de E. Du Perronprijs, geeft extra betekenis aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het stuk, dat gaat over de bezetting, Jodenvervolging, lafheid en moed, wordt gespeeld door 85 kinderen van de Bavinckschool. Levi Olthof bewerkte de tekst naar de Dordtse context, en de regie is in handen van Carmen van Mulier.

Met dank aan: Gemeente Dordrecht en Theater na de Dam